Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Възстановяват крепостта Хисарлъка край Сливен

11 2011 | Култура

Част от защитната крепостната стена в месността Хисарлъка
снимка: SID
Община Сливен започва работа по възстановяването на крепостта "Хисарлъка” край Сливен. Интегрираният проект с бюджет над 6 милиона лева, за развитие на природни, исторически атракции и туристическата инфраструктура в Сливен, се финансира от Оперативна програма "Регионално развитие” и европейски фондове.

Предвиждат се укрепителни, възстановителни, строителни и благоустройствени дейности за популяризиране на ранноантичната крепост "Туида" като атрактивен туристически продукт, съобщава БНР.

В подножието на природния парк "Сините камъни", върху площ от 42 дка, ще бъде оформен подход към атракциите с подходящи улични трасета, паркинги и кътове за отдих и преход от модерната градска среда към античната част зад крепостните стени.

Основните работи по проекта "Пътуване през времето" са консервация и реставрация на разкритите археологически обеми и осигуряване на туристическите маршрути с визуална, озвучителна техника и художествено осветление. Предвидено е създаване на видеофилм със субтитри на пет езика и светлинно шоу.

Целта е да се привлекат наши и чужди туристи, пътуващи през старопланинските проходи и по магистрала "Тракия”, и посетители на природни и исторически атракции в Източна Стара планина и Долината на тракийските царе.


ADSpot

Лимон
Името Уенди е използвано за първи път от Дж.М.Бари в книгата му "Питър Пан".