Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Поставиха плоча с имената на български патриарси на Царевец

27 Октомври 2011 | Култура

Звук и светлина на Царевец
Мемориална гранитна плоча с имената на 17 български патриарси от периода на Втората българска държава (1186 - 1392 г.) беше поставена в Патриаршеския комплекс на крепостта Царевец.

Автор на плочата е скулптурът Иван Сираков, предаде Север.бг.

Поставянето на плочата е по идея и финансиране на трите "Лайънс" клуба във Велико Търново, обясни Любомир Шербетов, председател на Зона "Янтра", която обхваща клубовете "Велико Търново", "Велико Търново Арбанаси" и Габровският смесен клуб. Именно тези организации наричат търновци трите "Лайънс" клуба.

Идеята за създаването на мемориалната плоча започна да се осъществява още по врема на националния Артфест, който се проведе през април във Велико Търново. Тогава започна и акция за събиране на средствата за изграждането на плочата.

По време на церемонията арх. Донка Колева припомни, че на Димитровден отбелязваме още няколко годишнини.

"Тази година се навършват 776 години от обявяването на Търновската Патриаршия, 826 години от въстанието на братята Петър и Асен и годишнина от Търновската Архиепископия. Във връзка с това още през 2004 г. Лайънс клуб "Велико Търново Арбанаси" поде идеята за поставяне на паметни знаци на важни исторически места на територията на града. Това са плочи с имена на царе, светии и патриарси", обясни още арх.Колева.

След заупокойна молитва и освещаване на мемориала от Митрополит Григорий, официалните лица и гости поднесоха венци и цветя.


ADSpot

Лимон
Сънят на охлюва може да продължи до 3 години.