Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Поредни открития на Перперикон

04 2011 | Култура

Перперикон
Скелети на млада жена с дете в ръцете си разкри екипът на проф. Николай Овчаров на Акропола на скалния град. По думите му при подобни погребения е съществувала традиция, макар и рядка, да се изгражда нещо като образ на молитва.

Според проф. Овчаров възможно е да се е търсила и християнската символика, както при Иисус Христос в ръцете на майката след свалянето от кръста.

Археологът датира гроба в периода 10-12 век, когато е създаден некрополът, а основание за това му дава фактът, че е разположен върху старата базилика от 4-5 век и е под останките от средновековна църква от 13-15 век.

Първоначално идеята била, че майката и детето са починали при раждането, но тази хипотеза отпаднала, след като при вчерашните разкрития ясно се откроили запазените млечни зъбчета на детето. „Това ни навежда на мисълта, че детето е положено в ръцете на майката впоследствие, а вероятната причина за смъртта им е епидемия, какъвто беше случаят при подобно погребение в село Нисово, Русенско, разкрито преди 3 години", каза проф. Овчаров.

В момента екипът му продължава разкопките в източната и южната част на Акропола по връзката му с Двореца-светилище. В южната част археолозите са разкрили голяма сграда със склад от 4-5 век, в който пък са намерени и питоси (делви), на този етап три на брой. Там древните са съхранявали зърно и вино.

ADSpot

Лимон
62% от американците не биха яли охлюви, но 47% от гореспоменатите биха опитали ескарго във френски ресторант. (escargot-от фр. охлюв)