Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Панагюрското златно съкровище гостува във Варна

24 Февруари 2012 | Култура

Панагюрското златно съкровище е изложено в специална зала в Национален исторически музей
снимка: www.nextbgtrip.com
Панагюрското златно съкровище ще гостува във Варна през юни. Подреждането на експозицията в Регионалния исторически музей в крайморския град става благодарение на договор с Националния исторически музей.

Заедно със съкровището посетителите ще видят и изложба от гръцки керамични съдове от IV-III век преди Христа, като експонатите отново са от фондовете на НИМ, посочи пред БТА директорът варненския музей Валентин Плетньов.

Панагюрско златно съкровище е тракийски античен златен сервиз за пиене, състоящ се от девет съда от чисто злато (една фиала и осем ритона) с общо тегло 6,164 кг.

Съкровището, което открито на 8 декември 1949 г. в района на Панагюрище от трима братя, е принадлежало на неизвестен тракийски владетел от края на IV и началото на III в.пр.н.е.

Плетньов уточни, че все още не са приключили ремонтите в Регионалния музей, но че след отварянето му посетителите ще видят изцяло нови витрини и осветление.

Обновената експозиция вероятно ще бъде открита за Световния ден на музеите - 18 май. Предстои и откриване на нова изложба в Музея на история на Варна.

Експонатите ще бъдат осигурени от частни колекционери. Варненци ще имат възможност да видят сбирки от медали и ордени, както и оръжия и снаряжения от периода след Освобождението от турско робство.


ADSpot

Лимон
Хавайската азбука има само 12 букви.