Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Отбелязваме 174 години от рождението на Левски

18 Юли 2011 | Култура

Апостола на свободата Васил Левски
На 18 юли се навършват 174 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. „Нашата работа зависи от нашите собствени усилия", „Народната работа стои над всичко", „Играем с живота на 7 милиона българи трябва зряло да се постъпва", „Времето е в нас и ние сме във времето", „Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си". Това са само част от написаните мисли, превъплътени в действия, на Апостола.

В родния град на Левски - Карлово, ще се състои тържествено изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей „Васил Левски" в града, както и тържествен митинг, който ще включва полагане на венци и цветя и празнични фойерверки.

В София от 11.00 ч., в Борисовата градина, пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Алеята на възрожденците, ще се проведе официална церемония и литературно-музикална програма, по случай 174-та годишнина от рождението на Васил Левски. В програмата на честването са включени текстове за Левски, изпълнени от актрисата Василка Сугарева, както и възрожденски и патриотични песни, представени от певеца Николай Любенов. Участие ще вземе Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър.

Регионалният исторически музей и ВМРО-Русе ще почетат паметта на Дякона по нетрадиционен начин. От 10.00 ч. на Площада русенци ще имат възможност да напишат своето мнение, отношение и чувства към делото и личността на Апостола на специална дъска. В последствие словата на русенци за Васил Левски ще бъдат публикувани на интернет страниците на Историческия музей и на ВМРО.

174 стръка цветя ще бъдат раздадени на русенци в чест на годишнината. Патриотите могат да ги поднесат пред Паметника на свободата в израз на признателността си, коментират воеводите.

Община Стара Загора организира тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски по повод 174 години от рождението на Апостола на Свободата. В същия ден от 9.00 до 17.00 ч. ще бъде отворен за посещение Музеен обект „Хилендарски метох" в двора на Катедрален храм „Свети Димитър" в непосредствена близост до паметника.


ADSpot

Лимон
За да изразят скръбта към умрелите си котки, древните египтяни си бръснели веждите.