Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Днес почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

17 2011 | Култура

Св.София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов
Православната църква почита днес паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, загинали в Рим през 126 г. в мъчения за Христовата вяра.

София била християнка, кръстила трите си дъщери на основните за вярата добродетели. Въпреки че властите жестоко преследвали християните, майката и дъщерите не криели религията си и я изповядвали открито.

Когато научил за тях, император Адриан заповядал да му ги доведат. Вяра била на 12 години, Надежда – на 10, а Любов – на 9 г. Императорът привикал момичетата една по една и ги убеждавал да принесат жертва на богинята Артемида, но те упорито отказвали.

Вяра, Надежда и Любов били подложени на мъчения, без това да сломи вярата им. Загинали в страшни мъки, а телата им били предадени на майка им и тя ги погребала с почести на хълм извън града. София останала на гроба и след три дни на молитви, починала с вярата, че отива при дъщерите си.

Християнската църква почита София като мъченица, защото в сърцето си тя изживяла мъченията, които изтърпели момичетата й. Вяра, Надежда и Любов са обявени за покровителки на децата.

Днешният ден е обявен за празник на столицата ни – София, чието име на гръцки означава "премъдрост".

Празникът на града днес ще бъде отбелязан с редица инициативи.

На площада пред църквата "Света София" ще бъде отслужен тържествен водосвет и церемония по издигане знамето на града.

Държавният глава и върховен главнокомандващ ще приеме строя на почетния караул. Приветствие към гражданите и гостите на столицата ще отправи кметът Йорданка Фандъкова.

От 19,00 часа в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата "София – кандидат за европейска столица на културата - 2019 г.".

ADSpot

Лимон
Националния оркестър на Монако е съставен от повече хора отколкото армията им.