Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


79.1% от българите са почивали в чужбина

24 2015 | Туризъм

на море, на плаж...
За поредна година българите предпочитат почивките им да са извън нашата страна, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Пътуванията на българите като цяло спадат с 5.1% през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2014-а. За това допринасят по-малкото пътувания в страната (със 7%) през месеците април, май и юни и увеличените пътешествия зад граница с 2.2% на годишна база.

Общо 810.1 хил. българи са пътували през посочените три месеца. В това число влизат както личните визити, така и професионалните. 76% от тях са пътували само в рамките на страната.

В добавка други 22.1% българи са били само в чужбина, а 1.9% са пътували както в страната, така и извън нея.

Дялът на личните пътувания, организирани чрез туристическа агенция или туроператор в чужбина е 33.4%, а в страната - 7.4%. Освен това по-голямата част от туристическите пътувания и в двете разглеждани локации са били с цел "почивка и екскурзия" (51.7% в страната и 79.1% в чужбина).

При възрастовият диапазон на пътуващите няма големи изненади - това да са лицата между 25-44 години (42.2%). Друго интересно то данните на НСИ е, че българите на 65 и повече години са обикаляли предимно в страната (89.7%). В същото време лицата на 45 - 64 години са пътували най-много в чужбина - 25.5%.

Българите, които са избрали да почиват у нас са дали 37.3% за храна. В същото време при пребиваване извън страната най-големи са харчовете за транспорт - 30.9%. Освен това данните на НСИ показват, че средният разход при пътуване с лична цел на човек в страната е 182.29 лева и 574.08 лева в чужбина.

ADSpot

Лимон
Името на най-популярните кинонагради "Оскар" идва от библиотекарката на Академията Маргарет Херик, която, виждайки статуетката възкликва, че прилича на чичо й Оскар Пиърс - тексаски фермер.