Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


3,5% е спадът в туризма във Велико Търново

30 Ноември 2009 | Туризъм

Старата столица на България Велико Търново
Къщите, наставени една над друга, по стръмните склонове на хълма Царевец
3,5% е спадът в туризма във Велико Търново. Това каза на пресконференция днес Даниел Панов, управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".

Той отбеляза, че този спад вероятно се дължи на круизните екскурзии на туристи от Америка по река Дунав. Даниел Панов подчерта, че се регистрира и спад на английските туристи. Той обаче заяви, че има тенденция за увеличаване на българските, сръбските и румънските туристи в региона. Тази година интересът на туристите ще събужда коледен клип за Велико Търново, които ще се разпространява по телевизията. Даниел Панов поясни, че изработката на клипа ще струва около 150 лева. "Въпреки спада в туризма във Велико Търново, около 60% от легловата база в старата столица е резервирана за предстоящите коледните и новогодишни празници", каза още Даниел Панов.

Занаятчии от Велико Търново представят България на Коледния базар във френския град Байон, каза Даниел Панов. Той поясни, че грънчарката, дърворезбарката и коюмджията ще представят търновските и българските занаяти в Франция. Занаятчиите са заминали на 27 ноември и ще прекарат един месец под разноските на побратимената на Велико Търново Община Байон. Даниел Панов отбеляза, че други занаятчии от Самоводската чаршия ще представят занаяти на Коледния базар в Несебър. Той поясни, че занаятчиите, които ще се представят, са тъкачката, иконописецът, ателието с манистата, шекерджийката и ножарят. Базарът се организира в новата част на Несевър. Част от коледната програма на Община Несебър ще бъде и Кукленият театър –Велико Търново, който също ще изнесе представления там.


ADSpot

Лимон
Телефонният код на Антрактида е -672.