Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


След 35 години на Шипка отново гори вечният огън

14 2012 | Култура

Шипка
В присъствието на президента Росен Плевнелиев за пръв път след 35 години бе запален вечният огън на връх Шипка. На новоизградения 22-метров пилон бе издигнат националният флаг. Церемонията бе част от програмата на националните чествания на 135 години от Шипченската епопея. В словото си президентът подчерта, че за пръв път тържествата по този повод са толкова мащабни и благодари за това на инициативния комитет и най-вече на областния управител на Габрово Мариян Костадинов.

"За всички българи Шипка е свято място. Тук ние заставаме смирени и горди. Изпълнени с благоговение пред саможертвата на опълченците, които промениха хода на историята и донесоха така жадуваната свобода. В този подвиг са вградени надеждите за достоен живот на не едно поколение българи. През петте робски века нашият народ доказа, че ние не се примиряваме с липсата на духовна, политическа и човешка свобода и сме готови на всякакви жертви за нейното възстановяване", каза Плевнелиев.

Президентът обеща до края на мандата си всяка година да бъде на Шипка по време на тази инициатива, както и да съдейства за поддържане на мястото, което определи като най-достойното за България.

Тази сутрин 65 ученици от Габрово, Севлиево, Казанлък и Трявна се включиха в първото състезание по скоростно изкачване на 890-те стъпала до паметника.

Стефан Димитров от севлиевското училище "Васил Левски" успя да спечели надпреварата, която от следващата година ще се превърне в национална, с постижение от 4,14 минути. Наградите на първите шестима с най-добри резултати връчи лично президентът Росен Плевнелиев.

По-късно победителите заедно с представители на клуб "Традиция" издигнаха националния флаг. Директорът на националния исторически музей Божидар Димитров изнесе открит урок по българска история на президента, областни управители, народни представители, кметове, общински съветници, ученици и граждани на стъпалата пред паметника на Шипка.

Кулминацията на честванията е на 24 август в Габрово, където ще се проведе тържествена проверка, а на 25-ти организаторите канят всички желаещи да се включат в туристическия поход "Соколски манастир - връх Шипка" и да съпреживеят емоцията от боевете, чрез възстановката на национално дружество „Традиция".


ADSpot

Лимон
Жирафите могат да почистят собствените си уши със своите езици.