Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Панагюрското златно съкровище гостува за първи път във Велико Търново

20 Март 2012 | Култура

Панагюрското златно съкровище е изложено в специална зала в Национален исторически музей
снимка: www.nextbgtrip.com
Панагюрското златно съкровище показват за първи път във Велико Търново за празника на града, предаде БГНЕС.

Експозицията с шедьоврите на тракийското изкуство се открива на 21 март от 18 часа в изложбените зали на хана "Хаджи Николи". Изложбата е под наслов "Тракийски съкровища – Панагюрското златно съкровище и рисувана керамика от IV век пр.Хр.". Уникалните златни съдове са предоставени от Регионалния археологически музей в Пловдив, а рисуваната керамика е част от фондовете на Археологическия музей в Созопол.

Съкровището пристигна във Велико Търново при засилени мерки за сигурност. От Пловдив до старата столица златните реликви бяха съпроводени от полицейски кортеж. Великотърновци и гостите на града ще видят всички девет съда с богата украса, които служат за пиене на вино и угощения. Те са с общо тегло 6 кг и 164 грама и са изработени от 23 каратово злато. Върху тях са изобразени митологични сцени, свързани с древногръцката религия. Осем от съдовете представляват ритони с форми на глава на елен, на коза и на амазонка. Особено ценна е амфората – ритон с две големи дръжки, изобразяващи фигурите на кентаври. Върху дъното на съда са оформени два отвора предназначени за пиене, украсени с негърски глави. Тя е била предназначена за пиене на вино от двама души едновременно. Върху нея са изобразени сцени от древногръцката митология и метричните единици, използвани при изработката.

Единственото блюдо – фиалът, е предназначено за угощение. Върху дъното на съда в четири реда са изобразени релефно негърски глави, а върху вътрешната страна е гравиран надпис, означаващ неговото тегло.

ADSpot

Лимон
Филмът "Карибски пирати" е вдъхновен от атракция в увеселителния парк "Уолт Дисни", носеща същото име.