Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Отбелязваме с ракиена фиеста празника на троянската сливова

21 2011 | Събития

Греена ракия
Троянската синя слива все още е реалност, но голяма част от нея е ликвидирана от болести като чернилката и шарката. Това разказаха организаторите на предстоящия празник на сливата и троянската сливова ракия. Преди години предложили спасение - от Италия да се внесе машина за обеззаразяване на овощни култури, обясни кметът на община Троян Минко Акимов. Държавата обаче отказала да даде 2 милиона лева, което е ликвидирало над 60 на сто от сливовата култура.

Високите части на планините са единствените, в които старите троянски сливи не заболяха, отбеляза кметът Акимов: „Някъде още през 60-те и 70-те години на миналия век започнаха чернилката и шарката по сливите и тези плодове започнаха да съхнат. Но тогава ставаше дума за някаква машина, която трябваше да се внесе от Италия и струваше 2 милиона валутни лева, с която да се обеззаразява посадъчния материал. За съжаление държавата тогава не внесе такава машина и това ликвидира 60-70 на сто от сливовата култура. Сега по-голяма част от масивите са със сорта Стенлей, а по-малко с истинската слива. Но Стенлей е хибрид - от нея не може да израсте нова слива".

Между 23 и 25 септември в Троян и село Орешак за 19-и пореден път ще се проведе празник, посветен на плода и на троянската сливова ракия. По думите на един от организаторите Иван Чакъров тази година за първи път ракиената фиеста ще е тридневна: „Празникът е характерен с това, че на живо се правят демонстрации по изваряване на сливова ракия, освен това се демонстрират и различните видове занаяти, пряко свързани с употребата на сливата и сливовата ракия - тоест един път като насаждение в овощарството, втори път в кулинарния аспект и трети път като плод, който дава този божествен нектар, прославил Троян и извън пределите на България".ADSpot

Лимон
Най-популярната магическа дума - "абракадабра" се споменава за първи път писмено през II век от римския лекар Серений Самоник.