Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Нестинарството влезе в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО

19 Октомври 2009 | Култура

Нестинарство
Нестинарка подготвя жарта за танца.
снимка: Валентина Петрова
По време на 4-та редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Абу Даби, Обединени Арабски Емирства, бе оповестено официално вписването на нестинарството в Представителния списък на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на човечеството.

Целта е максималното съхранение и предаване на тази хилядолетна традиция на следващите поколения, съобщиха от Министерството на външните работи.

Вписването на нестинарството като втори български шедьовър след "Бистришките баби" (2005 г.) в Представителния списък с нематериалното културно наследство е поредният голям успех на България в ЮНЕСКО.

Това е несъмнено признание за страната ни, която през последните години се очерта като лидер в опазването на богатото нематериалното културно наследство на човечеството като непресъхващ извор на световното културно многообразие.

Със специален проект "Нестинарството - послания от миналото" в Абу Даби бе представена древната българска ритуална практика на изпълнение на обреден танц върху жарава в деня на Св. Св. Константин и Елена, запазена до наши дни в село Българи в региона на Странджа планина.

Нестинарство
Нестинарка подготвя жарта за ритуален танц по повод Рождество Богородично в крайморското с. Варвара в Странджа.
снимка: Валентина Петрова
ADSpot

Лимон
Телефонният код на Антрактида е -672.