Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Копривщенското „Криво дърво” е финалист в конкурс

25 Октомври 2011 | Култура

Възрожденското селище, запазило над 300 паметника на българската култура, Копривщица
Ясни са финалистите в националния конкурс "Дърво с корен” 2011, организиран от фондация "Екообщност” и част от международния проект "Европейско дърво на годината” на фондация "Партньорство” - Чехия.

"Кривото дърво” на Копривщица е сред десетте финалисти. То е бук на възраст от над 400 години, високо е 25 метра, а обиколката му е 4,2 метра. Извисява се над пътя от Копривщица за Стрелча.

Легендата за него разказва, че под клоните му се подслонявали на хлад и завет изнурени пътници, тежко натоварени кервани от коне и волове. Гурбетчиите също тръгвали от там по незнайни и далечни пътища. Хората се разделяли, ходели и чакали, тъжали и се надявали близките им да се завърнат.

Мъките и радостите на хората се отлагали по стъблото и клоните на дървото. Когато тръгвала сълза или се отчупвала тежка въздишка една клонка на дървото се свивала и тръгвала да расте надолу, а когато изгряваща усмивка, озарявала лицето или целувка, разтърсвала душата, тогава една клонка на кривата бука тръгвала да расте нагоре.

Гласуването в конкурса ще продължи до 31 октомври 2011 г., припомня Министерството на земеделието и храните. Победителят ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието на избраното дърво, също и правото да представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2012”, който ще се проведе догодина.

Миналогодишният "победител" в българското издание на конкурса е шествековен чинар в село Гърмен, област Благоевград. Дървото се класира на второ място в международния конкурс, като събра близо 18 000 гласа от страната и чужбина в онлайн гласуването.


ADSpot

Лимон
В Лос Анджелис има повече самоанци отколкото в Американска Самоа.