Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Експозиция за нестинарството подготвят в музеят в Малко Търново

21 Октомври 2009 | Култура

Нестинарство
Нестинарка подготвя жарта за ритуален танц по повод Рождество Богородично в крайморското с. Варвара в Странджа.
снимка: Валентина Петрова
До пролетта на 2010 година трябва да е готова експозицията за нестинарството на Историческия музей в Малко Търново. Това каза пред медии Ивелина Иванова, временно изпълняващ длъжността директор на музея.По думите й – нестинарството е едно от основните неща, което интересуват хората, които идват в Странджа.

„Най-голямата светиня за нестинарите е Голямата аязма. Тя се намира на територията на Община Малко Търново. Хората знаят, че нестинарството се случва в с. Българи, но в миналото това не е било единственото село, в което е имало нестинари. Нестинарски села са Кондолово, Сливарово, Бродилово, Кости. Ние можем да обхванем една много по-широка картина и точно това искаме да направим, защото нестинарството не е само в с. Българи. То по принцип е на територията на Странджа планина, не можем да се делим на общини, да слагаме граници на такава обредност”, каза тя.

Сред бъдещите проекти на музея е и обновен и актуализиран интернет сайт.
На въпрос за възможностите да кандидатстват по европейски проекти, тя коментира - ние сме граничен регион и имаме възможност да се включим в почти всяка една програма за подпомагане от Европейския съюз. „Имаме възможност да правим и турско-български проекти, което би било страхотно, защото Странджа е един регион, тя не се влияе от граници и когато правим проучвания, е хубаво да го правим от двете страни. За разкопки е трудно да се говори, обаче за документиране, за обхождане, въобще за натрупване на информация, е много важно да направим общи проекти с турските колеги. Един огледален проект на Странджа от българската и турската част”, каза още Ивелина Иванова.

Нестинарство
Нестинарка подготвя жарта за танца.
снимка: Валентина Петрова
ADSpot

Лимон
40% от печалбата на МакДоналдс идва от продажбата на детските им менюта.