Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Част от мощите на Св. Климент Охридски ще бъде съхранявана в НИМ

20 Март 2012 | Култура

Националния исторически музей в София (НИМ)
В НИМ се съхранява една от най-ценните български находки - Панагюрското златно съкровище
снимка: www.nextbgtrip.com
Частица от мощите на Свети Климент Охридски ще бъде съхранявана в Националния исторически музей докато бъде построен параклис, в който ще бъдат събрани частици от мощите на Светите седмочисленици, братята Кирил и Методий и техните ученици, пренесли старобългарската азбука от Великоморавия в България.

Частицата, която досега е съхранявана от Видинската митрополия, беше предадена от величкия епископ Сионий на министъра на културата Вежди Рашидов и директора на музея проф. Божидар Димитров. Параклисът ще бъде построен в двора на Националния исторически музей със средства от дарения, съобщи проф. Божидар Димитров.

Частицата от мощите на Свети Климент Охридски беше предадена лично от величкия епископ Сионий, духовен наследник на титлата на българския светия:

"Частицата от мощите на Свети Климент Охридски аз получих още като млад монах от духовници - служители на манастира "Света Богородица" близо до Верия. И като съкровен молитвен спомен ги съхранявах до този момент в ризницата на Видинска света митрополия. Предавам ги с чистото съзнание и отговорност, че те ще бъдат положени за поклонение на верните християни и за едно свидетелство и единство за целокупния български народ в Мизия, Тракия и Македония, по Моравието и Добруджа".

Националният исторически музей започва да набира дарения за построяването на параклис, където ще бъдат положени частици от мощите на Светите седмочисленици. Параклисът ще бъде в двора на музея, разказа директорът му проф. Божидар Димитров.

"За мое голямо изумление се оказа, че там вече е имало параклис. Тук е бил един от параклисите на село Бояна. Така че си мисля, че няма няма нищо случайно в този живот", допълни проф. Божидар Димитров.


ADSpot

Лимон
Изчислено е, че съществуват 169, 518, 829, 100, 544, 000, 000, 000, 000, 000 начина да се изиграят първите 10 хода при игра на шах.