Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Белоградчишката крепост ще участва в проект за 4 180 000 лева

10 Ноември 2009 | Туризъм

Белоградчишката крепост - една от забележителностите на град Белоградчик
Община Белоградчик подготви и представи проект „Съхраняване на културно-историческото наследство и разнообразяване на туристическото предлагане” в района на Белоградчишката крепост.

Милена Иванова - директор на дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” обясни, че проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013 година” за устойчиво развитие на туризма. Стойността му е 4 180 000 лева без ДДС. По думите й реализирането на проекта ще подобри инфраструктурата и ще увеличи туристическите атракции в района на Белоградчишката крепост. Според нея чрез рехабилитацията на три от водещите улици с обща дължина 1320 метра ще се подобри достъпът до крепостта. Тя каза още, че ще се извърши и консервация и реставрация на крепостната стена.

"Районът около крепостта ще бъде облагороден с пейки, беседки, чешма, осветление, трибуни, посетителски и билетен център, ще се изгради и паркинг", добави Иванова.

В рамките на проекта е предвидено монтирането на нова светлинно – звукова атракция с оборудване и техника за анимация и интерпретация за пълноценното й използване. Предвидени са 10-минутни филми за 10 обекти в района, включително и на Белоградчишката крепост.

Тя обобщи, че 30 безработни ще бъдат обучени като екскурзоводи, аниматори и специалисти по отдих и туризъм. В заключение директорката на дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” към община Белоградчик заяви, че целта е Белоградчишката крепост да бъде популяризирана в национален и международен мащаб.

ADSpot

Лимон
27% от спечелилите от лотарията жени крият билета си в сутиена.