Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Археолози откриха парчета от уникални мраморни статуи

27 2013 | Култура

Археологически разкопки при Райкова могила край с. Стройно, Елховско
Парчета от поне четири уникални мраморни статуи са открили археолозите, които работят на Форума пред Централна поща в Пловдив. „Фрагментите са от скулптури с реални човешки пропорции и представляват две мъжки глави, торс, част от много добре запазени крака със сандали", разказа ръководителят на обекта Елена Кесякова. По думите й парчето от скулптура с краката е част от цял постамент от статуарна група, защото до нея са намерени и части от статуя с детски крака.

Друга много любопитна находка е оброчна плоча с лика на жена. Според Кесякова става дума за богинята на щастието Фортуна, защото един от фрагментите, изобразен на плочата, е Рогът на изобилието, който се свързва с всички изображения на Фортуна.

Находките са изпратени в Археологическия музей за съхранение, а през следващата година ще бъдe направен опит да бъдат реставрирани и изложени.

ADSpot

Лимон
В Западна Вирджиния мъжете имат право да се съвокупляват с любимите си животни. Единственото условие е теглото на любимците обаче не трябва да превишава 18 кг.