Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Зимните ни курорти инвестират в ски инфраструктурата

29 Октомври 2009 | Туризъм

Кулата на връх Снежанка - Пампорово
Кулата e един от символите на българските зимни курорти.
Финансовата криза и слабият миналогодишен сезон не са се отразили сериозно на плановете на собствениците на ски съоръженията в големите курорти и през тази година продължават инвестиционните им програми. През последните години инфраструктурата изостана с много сериозни темпове спрямо строителството на хотели, заради което се натрупаха редица проблеми, като огромните опашки пред лифтовете например, с които трябва да се справят компаниите.

"През тази година в Пампорово ще има нова система за изкуствен сняг, която осигурява почти 100 % покритие на пистите", съобщи Румен Диканчев, който е член на борда на директорите на Пампорово АД. В курорта ще работи и нова снегоутъпкваща техника, която е снабдена и със софтуер, измерващ дебелината на покривката.

През миналата година в Пампорово заработи нов шестседалков лифт, свързващ с. Стойките и вр. Снежанка. "Ще работи и нова детска ски градина в местността Малина с детски ски парк отвън", каза още Диканчев. През последните години Пампорово се опитва да наложи визията на семеен курорт.

В Боровец също продължава реализирането на инвестиционната програма от 40 млн. евро, която концесионерът на пистите Бороспорт започна да изпълнява през миналата година. През миналия сезон в курорта беше открит четириседалков лифт Маркуджик 2, който замени съществуващия преди това ски влек.

Беше изградена и система за изкуствен сняг. "Сега продължаваме работата по водоема и инфраструктурата, които захранват тези съоръжения", съобщи председателят на борда на директорите на Бороспорт Недялка Сандалска, допълвайки, че се работи усилено и по подготовката на всички съоръжения за зимата.

"Правим рекултивация на пистите", съобщи Мая Игнатова, която е изпълнителен директор на концесионера на пистите в Банско Юлен. През тази година в курорта няма да има новоизградени съоръжения.

Туристи на Боровец
ADSpot

Лимон
През ноември 1999 година две жени в Щатите са убити от мълнии заради металните банели в сутиените ум.