Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Запона кампания посветена на 750-годишнина от изписването на Боянската църква

10 Декември 2009 | Култура

Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“
Боянската църква е един от малкото изцяло запазени средновековни паметници достигнали до наши дни.
Националният исторически музей /НИМ/ запона кампания, посветена на 750-годишнина от изписването на Боянската църква, която е уникален паметник на българското средновековно изкуство и е под защитата на ЮНЕСКО. Това съобщи БТА, позовавайки се на НИМ.

Началото на инициативата бе обявено на 09 декември на пресконференция в НИМ, на която ще присъства министър Божидар Димитров и заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

Кампанията е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, на министъра на културата Вежди Рашидов и на министър Божидар Димитров и се осъществява със съдействието на Националната комисия на България за ЮНЕСКО.

Нейната цел е да направи Боянската църква още по-красив, по-привлекателен обект и да инициира дарителска акция за набиране на суми, материали и услуги за облагородяването и социализацията на околното пространство.

На пресконференцията бе представен и специален диск, изготвен от фирма "Интернационални софтуерни и информационни услуги" и от сдружение "Българска изследователска образователна мрежа". Той съдържа 20 кратки филма за Боянската църква, озвучени на български, английски, немски, френски, руски и японски език.

Дискът ще се продава, като 40 на сто от продажната му цена ще бъде отчислявана в полза на Боянската църква.

ADSpot

Лимон
Родното място на пицата е Неапол.