Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Започва ежегодния панаир в Троянския манастир

12 2011 | Култура

Троянския манастир
снимка: www.nextbgtrip.com
Традиционният панаир по случай храмовия празник на Троянския манастир - 15 август, започва днес.

Тази година организаторите от общинското дружество "Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак" поставят акцента върху традициите и занаятите, съобщиха от общинската администрация.

Мотото е "Живите занаяти". Ученици от двете художествени училища в Трявна и Троян на живо ще показват своето майсторство - пирография, иконопис, как се точат, шарят и декорират керамични изделия, дърворезба и други. Берковската духова музика ще гостува на панаира. Музикантите гостуват за пръв път на празника.

Те ще свирят в неделя (14 август) от 12 часа. Преди това в събота (13 август) ще се състои традиционен събор-надпяване. Панаирът ще продължи до 15 август, когато е храмовият празник на троянския манастир "Успение Пресвета Богородица".

По традиция хиляди хора придружават чудотворната икона "Св. Богородица Труеручица" в литийното шествие до параклиса, където според легендата някога е спрял атонски монах със свещения си товар (иконата на Божията майка).

На този ден идват хора от различни краища на страната, за да докоснат чудодейната икона на Труеручицата - за изцеление, за късмет, за вяра и почит.


ADSpot

Лимон
В Лос Анджелис има повече самоанци отколкото в Американска Самоа.