Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Започна заснежаването на пистите в Пампорово

27 Ноември 2014 | Туризъм

Зиманта приказка на Пампорово
Кулата на връх "Снежанка"
снимка: Ангел Михайлов
Любителите на зимните спортове най-сетне ще могат да се насладят на хобито си. Макар че прогнозата за времето не предвещава снежинките да затанцуват, в Пампорово вече имат сняг – изкуствен.

Вече е започнало покриването на пистите. Приоритетно се заснежават пистите "Стената", "Малката стена" и "Зелената", които ще бъдат пуснати в действие за официалното откриване на ски сезона, информира изпълнителният директор на "Пампорово" АД Мариан Беляков.

Той прогнозира добър зимен сезон, базирайки се на данните от ранните записвания на туроператорите. "Наблюдава се спад от 40-50 процента по отношение на записванията на руските туристи, но чартърната програма с полета от Москва до летище "Пловдив" остава", допълни Беляков.

От 5 до 80 оръдия за сняг работят в ски зоната в Пампорово в зависимост от атмосферните условия. Застудяването през последните дни позволи да се включи системата за изкуствено заснежаване и покриването на пистите ще продължи през следващите дни, допълва БЪА.

От бранша посочват като причина за известния отлив на руски туристи кризата между Русия и Европа, както и заради фалитите на руски туроператори. "Независимо от намалението при записванията, Пампорово продължава политиката си за запазване на позициите на руския пазар", коментира Беляков.

По негови данни клиентите от пазара Русия, Украйна и Молдова заемат около 5-7 процента относителен дял от туристическия поток в курорта през зимния период.

ADSpot

Лимон
Името Уенди е използвано за първи път от Дж.М.Бари в книгата му "Питър Пан".