Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Втори кръг от състезанията за Световната купа по ски ориентиране ще се проведе край Габрово

01 Февруари 2010 | Събития

Ски писта
В курорта Узана днес започват състезанията от втория кръг от Световната купа по ски ориентиране, които ще продължат до 7 февруари. Организатори на спортната проява са Българската федерация по ориентиране, клубът по спортно ориентиране „Узана” и Община Габрово.

В състезанието ще се включат над 100 състезатели от 11 държави. Ще се състезават представители на Финландия, Италия, Казахстан, Норвегия, Русия, Сърбия, Швеция, Швейцария, Украйна, САЩ и България. Сред тях са и някой от най-добрите състезатели в света като победителя в надпреварата за световната купа през миналата година Петер Арнесон от Швеция, световната шампионка на средна дистанция от СП в Япония 2009 – Татяна Власова от Русия, световната вицешампионка на спринт и средна дистанция, и бронзова медалистка от дългата – Хелене Сьодерлунд от Швеция, първенецът на планетата на дълга дистанция Андрей Ламов от Русия, който води в класирането след първия кръг от Световната купа, проведен в Санкт Петербург и други.

За любителите на ски ориентирането ще бъдат организирани и открити състезания за купа „Узана”. Участниците в тях ще бягат по маршрутите, подготвени за стартовете от Световната купа, като дългата дистанция ще бъде съкратена. Съвместно с кръга от Световната купа от 4 до 7 февруари ще се проведе и откритото държавно първенство по ски ориентиране. В тези прояви вече са заявили участие и няколко младежки национални отбора от европейски държави. В приветствието си към участниците кметът на Габрово Томислав Дончев подчерта, че традициите на ориентирането в Габрово датират още от 1954 г. Един от основоположниците на спортното ориентиране в България е клубът по туристическо ориентиране „Узана”. Той излъчва и първия национален състезател Косьо Иванов, защитил родния трибагреник в Унгария. През годините габровската школа по ориентиране е създала много изявени състезатели, допринесли за развитието на този спорт на национално ниво. През последните две години клубът по спортно ориентиране „Узана” е обявен за клуб номер едно в България, а негов възпитаник е и най-добрата българска състезателка по спортно ориентиране – габровката Илияна Шандуркова.

ADSpot

Лимон
Националния оркестър на Монако е съставен от повече хора отколкото армията им.