Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Видин кандидатства с два проекта в областта на туризма

12 Ноември 2009 | Туризъм

Крепостта Баба Вида
Крепостта Баба Вида или Бабини Видини кули е разположена река Дунав при град Видин. Тя е най-запазената българска крепост.
С два проекта в областта на туризма кандидатства Община Видин. Това стана ясно на заседанието на Областния консултативен съвет по туризъм във Видин.

Пред външното министерство на Франция е кандидатствано с проект, свързан с изграждането на общински хотели, които да са разположени в града, в близост до културно-исторически обекти, заяви заместник-кметът на Община Видин Борислав Ванков. Във Франция и Белгия има подобни реализирани проекти, като в хотели са превърнати бивши фабрики и мелници. Работи се по още един проект, свързан с инфраструктурата и облагородяването на крепостта "Баба Вида".

В началото на заседанието на Областния консултативен съвет по туризъм заместник-областният управител на Видин Любомир Низамов подчерта, че не във всички области има подобен съвет, което очертава ангажираността на Областна администрация към въпросите на туризма. Секретарят на Областния консултативен съвет по туризъм във Видин Десислава Обретенова изнесе статистически данни, в които Община Белоградчик е реализирала пет проекта в областта на туризма. В Грамада и Макреш има по един реализиран проект, свързан с туризма, в Чупрене те са два. Областна администрация - Видин е реализирала проекта "Пътят на рибаря" по Програма „Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда” (ПУДООС). Срещата на различните представители на Областния консултативен съвет по туризъм продължава с дискусия по основните проблеми. Красимир Кирилов, секретар на видинската Търговско-промишлена палата изтъкна проблема, че при кандидатстване с проекти за общините и Областна администрация - Видин е достатъчен запис на заповед за средствата, които те ще осигурят по проекта. За неправителствените организации е необходима банкова гаранция, което създава много трудности.

Александър Алексиев, зам.-кмет в община Белоградчик подчерта, че заради неколкократното увеличение на потока от туристи пътят към пещерата "Магура" е в ужасно състояние. Той отправи съвет към директора на Областно пътно управление - Видин инж. Павел Драганов този път да бъде включен в Областната стратегия за развитие и да бъде изграден.

Председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Видин Ирена Александрова постави остро проблема, че местната власт не се ангажира с проблемите в бранша. Според нея не се използва пълноценно вълната от туристи в Белоградчишките скали, които са искали да посетят и Видин, но не е имало условия за това. Във Видин няма информационен туристически център, който значително би улеснил дейността в областта на туризма. Интересът към Видин се е засилил, но ние не съумяваме да се възползваме от това, подчерта тя.

Директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова представи законовата нормативна уредба в областта на туризма.

ADSpot

Лимон
Първата жена спечелила конкурса Мис България се казва Стоянка Кунчева от София. Годината на първия конкурс е 1930-та.