Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Велико Търново е приет в Лигата на историческите градове!

04 Ноември 2009 | Туризъм

Старата столица на България Велико Търново
Къщите, наставени една над друга, по стръмните склонове на хълма Царевец
Велико Търново е приет в Лигата на историческите градове, съобщи археологът проф. Николай Овчаров. Той е научил новината от президента на Лигата и кмет на Киото Дайсаку Кадокава.

Желанието на старата столица да влезе в компанията на 70 световни културни центрове, между които Рим, Париж, Виена и т. н. е удовлетворено на последното заседание на Секретариата на Лигата, проведено на 14 и 15 октомври в Нара, Япония. В качеството си на член на организацията Велико Търново е поканен да изпрати свои представители на Световната конференция на историческите градове, която ще се проведе в средата на октомври следващата година в Япония.

Лигата на историческите градове е създадена през 1994 г. За включването на Велико Търново в нея е помогнал президентът Георги Първанов, японският посланик у нас Цунехару Такеда и принц Акишино, който бе на посещение у нас.


Царевец - главна крепост на столицата на Второто българско царство
ADSpot

Лимон
През XVII в. момичетата са варели яйца и са ги слагали под възглавницата си в нощта на 13-ти срещу 14-ти февруари. Те са вярвали, че по този начин ще им се присъни любимия човек.