Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Великденското богослужение ще бъде отслужено на Царевец

13 Април 2011 | Култура

Царевец - главна крепост на столицата на Второто българско царство
На хълма „Царевец“ ще бъде отслужено тази година Великденското богослужение. То ще се състои в очертанията на патриаршеския комплекс във Велико Търново, тъй като не може да бъде отслужено в неканоничен храм, каквато е църквата в средновековната крепост.

Пасхалното богослужение ще бъде извършено от Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, който след това ще раздаде на миряните пасхалния огън, съобщи кметът на града Румен Рашев.

Това ще стане на площадката, която опира в основите на някогашния оригинален храм. Църковният ритуал ще започне в 23 часа на 23 април.

Посетителите на крепостта Царевец ще минават по маршрут, определен с бели ленти, а пътят им ще бъде осветяван от 120 факлоносци. Те ще бъдат разположени от първата порта на крепостта до подножието на Патриаршията.

След богослужението литийно шествие ще се отправи към Катедралния храм, където ще бъде отслужена света литургия.

Общината е предвидила необходимите мерки за осигуряване на осветление и на охрана по време на събитието.

Идеята на Великотърновската митрополия и община Велико Търново е пасхалният ритуал на това място да стане традиция или по-точно традицията да бъде възстановена, както е било по време на Второто българско царство.


ADSpot

Лимон
Род Стюарт е работил като гробар.