Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Векът на цар Симеон Велики оживява

24 Ноември 2009 | Туризъм

Една от портите Велики Преслав
Велики Преслав е втората българска столица (от 893 до 969 година). Градът е възникнал през първата половина на IX век по време на управлението на хан Омуртаг. За столица я провъзгласява цар Симеон.
Средновековната българска столица Велики Преслав ще бъде реставрирана и анимирана по проект на известни наши археолози и историци.

Проектът, който бе представен в старопрестолния град, се нарича "Векът на цар Симеон Велики оживява". Идеята е централната част на града да заприлича на Преслав от времето на Цар Симеон.

"Част от сградите, особено големите сгради ще бъдат възстановени в една височина, нали не цялостна височина, но да речем 2-3 метра. Ще има специални аудио-визуални ефекти, осветление, звукови ефекти…т.е реално погледнато един живеещ средновековен град", разказа проф. Николай Овчаров.

Според авторите на проекта, създаването на подобна атракция е най-добрият начин да разказваме и показваме на света историята си. Проектът кандидатства за финансиране по оперативната програма "Регионално развитие".

ADSpot

Лимон
Според законите Тенеси е рай за чревоугодниците. Там е позволено да се яде всичко, което човек удари със собствения си автомобил на пътя.