Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


„Векът на цар Симеон оживява“ благодарение на допълнителни средства

27 Юли 2011 | Култура

Цар Симеон Велики (893-927)
Около 3 млн.лв. ще бъдат дадени на Националния историко-археологически резерват за реализация на проекта на община Шумен „Векът на цар Симеон оживява". Проектът е на стойност 2 779 355 лв. като безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие", мярка „Развитие на туризма" е 2 702 923 лв., а допълнителното собствено финансиране в размер на 76 432 лв.

„Реализацията на такъв проект на територията на НИАР ще бъде повратен момент в историята на града ни и първата голяма стъпка, която би дала представа за облика на Велики Преслав пред туристите, които ще имат възможността да видят блясъка му от 9-10 век", каза кметът на община Шумен Димо Бодуров, цитиран от сайта ШУМ.БГ. Градоначалникът допълни, че за първи път в историята на старопрестолния град в историко-археологически резерват ще влязат толкова средства.

Първоначално проектното предложение „Векът на цар Симеон Велики оживява" бе отхвърлено, след което последва жалба от страна на кмета на общината. След наложилата се преработка на проекта той бе одобрен и сега предстои сключване на договора за предоставяне на безвъзмездната помощ, а срокът за изпълнението му е 24 месеца.

С реализацията му археолозите смятат, че старата столица Преслав ще има потенциала да привлича 200-300 хиляди туристи годишно, за разлика от сегашните 21 хиляди.


ADSpot

Лимон
В град Клоусън, Мичиган местен закон позволява на хората да спят със свине, крави, коне, кози и кокошки. Това, обаче, могат да правят само стопаните на животните.