Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Възобновяват Нептуновите вечери

03 2010 | Събития

Делфин в Черно море
Близо 20 години традиционните Нептунови вечери край морето бяха позабравени, но тази година в рамките на Седмицата на морето в Шабла ще се състои такава специална вечер, когато от морските дълбини ще се появи Нептун, заедно с русалки и нимфи.

Това съобщи Илиян Христакиев от общинската администрация. Всяка година през август в Шабла се провежда Седмица на морето и новото тази година е възраждането на традицията на Нептуновата вечер. Морският празник в общината бе открит снощи, като декор на тържеството бяха живописни платна на морска тематика от 5-те издания на пленера “Арт пътеки”, организиран от община Шабла. Днес трябваше да се проведе състезание по риболов от лодки с участие на рибари от местните сдружения. Бурното море обаче не позволи лодките да излязат в морската шир и състезанието ще се проведе през следващите дни, когато времето е тихо. В Дуранкулак деца рисуват днес на асфалт, в сряда ще моделират пясъчни фигури на плажа и ще участват в празник на хвърчилата. Утре е състезанието “Бързи, смели, сръчни” за малчугани до 6-годишна възраст.

Три отбора от Дуранкулак, Крапец и Шабла ще се надпреварват, за да докажат че са най-смели, бързи и сръчни в игрите. За големите е предвиден турнир по плажен волейбол, за почитателите на изкуството – поетична вечер под наслов: “Морето има много гласове”. Любопитното при нея е, че ще се четат стихове на морска тематика на различни езици – немски, руски, полски и английски, като жест към чужденците, избрали да живеят в живописните местности на морската община. 2010 е обявена за Международна година на морските фарове. По този повод на 5 август е организиран велопоход до Фара на нос Шабла, най-старият български морски фар.

ADSpot

Лимон
Според законите Тенеси е рай за чревоугодниците. Там е позволено да се яде всичко, което човек удари със собствения си автомобил на пътя.