Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Върнаха ни 21 000 антични монети и предмети

15 Юни 2011 | Култура

Колекция от монети
Канада поздрави българския министър на културата Вежди Рашидов за опазването на културното наследство и ни върна 21 000 антични монети и предмети с произход от България, съобщиха от Министерството на културата.

Това стана на специална церемония в Музея на цивилизациите в Отава, по време на която Департаментът за културно наследство на Канада официално предаде на министър Вежди Рашидов 21 000 антични монети и предмети с произход от България, които по решение на канадския съд се връщат на българското правителство поради установен незаконен износ от страната ни. На церемонията в Музея на цивилизациите в Отава присъстваха генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, Роял Галипо - народен представител, представители на Департамента за културно наследство на Канада, както и на Канадската конна полиция.

Министър Вежди Рашидов награди с най-високото отличие на Министерството на културата на Република България „Златен век” Департамента за културно наследство на Канада и в словото си на церемонията изрази огромното си задоволство от факта на връщането на антиките и подчерта значението на събитието за укрепването на международното сътрудничество по Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.

Днес министър Вежди Рашидов и водената от него делегация, която е на работно посещение в Канада, ще посети Торонто. Министър Рашидов ще се срещне с българската общност и ще е специален гост на тържеството по повод края на учебната година в българското неделно училище в Брамтън.


ADSpot

Лимон
На 01.01.1907 тогавашният президент на Щатите Теодор Рузвелт си стиснал ръка с 8,513 души.