Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Варна и Бургас спечелиха от круизния туризъм

16 2014 | Туризъм

на море, на плаж...
Независимо от слабия сезон по морето за хотелиерите има един сегмент от пазара, който се оказа особено печеливш това лято. Големите ни морски градове Варна и Бургас спечелиха тази година добре от круизния туризъм, където се отчита рекорден ръст.

Това се случва за първи пък от 2009 г. насам. Очаква се до края на сезона през октомври на порта в морската столица да бъдат регистрирани 40 круиза.

Благодарение на тях чуждестранните туристи, пътуващи по море и решили да разгледат забележителностите на града, ще нарастнат до 25 хил. души, информира в. "Стандарт". Това число бележи наистина сериозно нарастване на този тип туризъм. За сравнение през миналата година на порта са акостирали 13 кораба с не повече от 3000 туристи.

Бургас пък са посетили над 18 хил. пасажери от общо 13 лайнера. В Несебър са акостирали 26 плавателни съда с близо 7000 туристи на борда. Изчисленията на хората от бранша показват, че всеки паражер харчи средно по 100 евро, когато е на родния бряг. Запознати обаче твърдят, че за разходка от круизите слизат едва половината от пътниците.

Една от причините за добрия сезон у нас са проблемите в северните курорти на Черно море и наложените санкции на Русия.

ADSpot

Лимон
Най-бързата риба в света развива 130 километра, черният марлин, а най-бързото животно изобщо е соколът-скитник - над 315 км.ч.