Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


В цялата страна отбелязват 100 годишнината от рождението на Никола Вапцаров

07 Декември 2009 | Култура

Двора в къщата музей на Никола Вапцаров
Днес се навършват 100 години от рождението на Никола Вапцаров. В кулминацията на тържествата за юбилея във Варна ще участват президентът Георги Първанов и министърът на отбраната Николай Младенов.

Честванията започват с тържествено шествие през целия град и полагане на цветя пред бюст-паметника, а след това на паметната плоча на Никола Вапцаров. Военният министър ще е гост във Военноморското училище, което от 1949 година носи името на българския поет моряк.

Вечерта пък ще се проведе почетният ритуал за посрещане на президента Георги Първанов до входа на Морската градина. В тържественото събрание слово ще прочете племенницата на поета Мая Вапцарова.

Днес в Музея на съобщенията транспортният министър Александър Цветков ще валидира пощенско-филателно издание по случай 100-годишнината от рождението на поета.

В цялата страна ще бъдат поднесени венци и цветя на паметници, паметни плочи и други места, свързани с живота и дейността на Никола Вапцаров. В столицата почит на твореца ще се отдава в мемориален комплекс "Гарнизонно стрелбище", на Централните софийски гробища, в къщата музей "Н.Й. Вапцаров", както и пред Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

Снощи в родното място на Никола Вапцаров - Банско, с постановката "И светъл, и грешен" започнаха заключителните прояви по отбелязването на годишнината.

ADSpot

Лимон
Най-популярната магическа дума - "абракадабра" се споменава за първи път писмено през II век от римския лекар Серений Самоник.