Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Усилени ремонтни се извършват в Рилския манастир

09 2011 | Култура

Рилския манастир от високо
Рилския манастир сниман от последния етаж на Хрельовата кула.
снимка: www.nextbgtrip.com
Усилени ремонтни и реставрационни дейности се извършват в Рилския манастир. Продължава реставрацията на параклиса „Успение на Свети Иван Рилски", както и на външните фасади на манастирските крила. Параклисът се намира в главната манастирска църква. Изографисан е през 1840 година, като според реставраторите от него е започнало изографисването на основния храм в Светата обител, предаде БНТ.

По време на работата си по стенописите в параклиса реставраторите случайно попаднали на надпис, в който зографите са оставили имената си. Това са Димитър Зограф, по-големият брат на Захари Зограф, и Константин Вальов от Самоков.

"Това потвърждава тезата на изкуствоведите, че по стенописната украса на храма са работили изключително самоковци", заяви доц. Стефан Тъпанов, реставратор.

Някогашните зографи са оставили и своеобразно послание към бъдещите си колеги.

"Който след тях работи по стенописите - прави или възстановява, да ги споменава с благодарност. И ние всъщност изпълнихме тяхната молба скромна", допълни доц Тъпанов.

Реставратори работят и по възстановяването на орнаментите и сводовете на южното крило в двора на манастира.

Епископ Евлогий - игумен на Рилския манастир, информира, че се работи по покривите на т.нар. Самоковски двор, където се възстановява старата поща, кметството, полицията, пожарната.

Все още очакват обещания един милион за манастира от инициативата за десетте чудеса на България. С тези средства се надяват да довършат обектите в Самоковския двор.

ADSpot

Лимон
В Орегон е позволено да се пуши марихуана, но само у дома.