Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Уникално монетно съкровище от 13 век отриха в Созопол

22 Април 2011 | Култура

Гърне с монети
Тази година археолозите от Созопол започнаха сезона с голяма находка. При нос Скамни в стария град те откриха уникално монетно съкровище от 13 век. Учените предполагат, че там се е издигала голямата крепост на владетеля на града, предаде бТВ.

Най-вероятно монетите са част от зестрата на знатна аристократка. Предполага се, че съкровището е било поставено в кожена торба на кръста на девойката.

Монетите са сечени за някой от латинските императори през Средновековието. Археолозите са изненадани от големия им брой, тъй като не е практика в християнските гробове да се поставят богати дарове.

Въпреки че разкопките са още в началото, интересните находки изскачат една след друга. В стените на църквата, за която се предполага, че е част от манастира „Свети Апостоли", археолозите се натъкват на стъкленици от френски парфюм от края на 19 век. Флаконите са били вградени при строежа на храма. Парфюмът е бил хитов за епохата си и изключително скъп. Справка в интернет показва, че знаменитата френска парфюмерийница все още съществува. Затова археолозите решават да известят търговците, че преди век и половина козметиката им е стигнала чак до Созопол.

Паралелно с некропола и манастира, археолозите проучват и добре запазена кула с водохранилище - част от укрепителната система на древния град.

Мястото е стратегическо, което дава основание на учените да предполагат, че тук се е издигала феодалната крепост на владетеля на Созопол, но това предстои тепърва да бъде доказано.

Обектът впечатли и финансовия министър Симеон Дянков, който отпусна 500 000 лева за проучване, консервация и реставрация на средновековния манастир и крепостта.

Това ще бъде вторият обект, на който ще се разчита да привлича туристи в Созопол, заедно с църквата „Свети свети Кирил и Методий", също реставрирана с държавни пари, която трябва в началото на лятото да приюти мощите на Йоан Кръстител.

ADSpot

Лимон
На едно офис бюро има 400 пъти повече бактерии отколкото на тоалетната .