Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Туристическия поток в Белоградчик ще бъде в определени територии, за да се запази биоразнообразието

30 Ноември 2009 | Туризъм

Уникалните скални образувания Белоградчишки скали
Белоградчишки скали бяха участник в конкурса за избор на нови 7 чудеса на природата.
Програмата за опазване на околната среда в Община Белоградчик е актуализирана. Заради големия туристически поток към Белоградчик и изграждането на нови хотели и къщи за гости в града се усеща остро нуждата от изграждането на пречиствателна станция, съобщи Георги Груев, главен експерт „Екология” в общината.

Няма тежки екологични проблеми - районът е един от най-чистите в региона. С увеличаването на броя на туристите не бива да се допуска отрицателно човешко влияние върху околната среда. „В община Белоградчик се очертава туристическа ерозия, а проблемът трябва да се наблюдава редовно, за да може да се реагира своевременно, ако се наложи да се обявят нови защитени територии”, обясни екологът.

Създаването на природен парк „Западен Балкан” включва и община Белоградчик. На дневен ред остава и идеята за природен парк „Белоградчишки скали”, която да обхване целия скален комплекс и голяма част от територията на общината. Отрицателното влияние на човека променя и биоразнообразието, а нерегулираният поток от туристи води до деградиране на тази територия, твърди Груев.

С мерките, които се взимат отсега в Белоградчик и околните селища в общината, се цели потокът от туристи да се насочи към определени територии, за да се запази биоразнообразието. Защитените територии и тяхното богатство привличат хората, но допуснем ли цивилизацията да ги разруши, туристите ще престанат да идват в Белоградчик, заяви екологът.

ADSpot

Лимон
В Библията кучетата се споменават 14 пъти, лъвовете - 55, а котките не са споменати дори веднъж.