Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Тази вечер наблюдаваме супер луна

19 Март 2011 | Събития

Супер луна
В 19.00 часа по Гринуич (21 ч. българско време) жителите на Земята ще станат свидетели на поредния лунен перигей или на суперлуние. Естественият спътник на нашата планета ще се доближи до Земята на рекордно близко разстояние за последните 19 години, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Луната ще е само на 356 600 км от нашата планета. Тя ще изглежда с 14% по-голяма и ще е с 30% по-ярка.

Суперлунието не е аномално астрономическо събитие. Орбитата на естествения спътник на Земята представлява елипса. Затова Луната се оказва ту по-близо до нашата планета, ту по-далеч от нея. Според астрономи лунната орбита не е стабилна, върху геометрията й влияят други планети и Слънцето. Затова приблизително по един път на две десетилетия месечината се оказва максимално близко до Земята, влияе на световния океан и предизвиква промени в твърдото тяло на планетата.

Последното сближаване на Луната със Земята е било регистрирано през февруари тази година. Разликата е само в това, че тази вечер тя ще е с 1000 км по-близо до Земята, отколкото е била през февруари.

Според редица изследователи единств

ADSpot

Лимон
Думата за война в санскрит буквално означава "желание за повече крави".