Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Ставаме член на Асоциацията на руските туроператори

20 Март 2015 | Туризъм

на море, на плаж...
Националното представителство по туризъм на България вече е член на Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в рамките на едно от най-големите международни туристически изложения за руския пазар - „Интурмаркет", където тази година страната ни се представя на борсата с щанд от 200 кв. м, като интересът към него в първия ден на откриването е много голям.

Ангелкова е изразила надежда вече предприетите стъпки от Министерството на туризма да ни помогнат да посрещнем руските туристи и тази година, въпреки икономическата ситуация.
Въпреки отчетения спад за 2014 г., Русия е на четвърто място сред генериращите пазари с над 650 хил. туристи и 9% дял в общия входящ туристопоток на България.

По оценка на експерти България предлага най-добрата база за отдих на руски деца зад граница. Туристопотокът на деца от Русия в България през миналата година се е увеличил с 30% по данни на посолството ни в Москва.
„Този брой показва доверието на техните родители в България, защото всеки иска най-доброто за своите деца", коментира Ангелкова.

По думите й, Русия е традиционно сред топ 5 на генериращите пазари за българския туризъм и у нас целенасочено се работи за създаване на добри условия за почивка у нас на руските туристи.
Освен традиционния летен и зимен туризъм, руските граждани са привлечени у нас и от балнео и СПА, голф, поклоннически и религиозен туризъм.

„Обсъждаме с МВнР и възможността да въведем допълнителни облекчения за издаването на визи с цел поклонически туризъм. На територията на нашата страна има 4200 манастира и православни храмове, и ние предлагаме интересни маршрути по тях", изтъкна още Николина Ангелкова.

Вече действат предприетите стъпки от страна на българската държава за облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските туристи. Според информация от Министерството на външните работи, визите се издават за два-три дни, а на територията на Руската федерация функционират 19 изнесени визови центрове.
„В рамките на посещението ми в Брюксел следващата седмица, ще обсъдим възможностите и за издаване на визи за трети страни на летищата, включително и за руските туристи", информира Ангелкова.

Стана ясно, че се работи и разработването на чартърна програма, която да започне да функционира през 2016 г. Идеята е програмата да се прилага за летния сезон в месеците март-юни, а за зимния: октомври - декември.

ADSpot

Лимон
Омарите имат синя кръв.