Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Сребърни накити от различни етнически области представя изложба в Балчик

12 Ноември 2010 | Култура

Тракийска сребърна чаша
Сребърена чаша с изображение на гръцкия бог на любовта Ерос, намерена в тракийска могила край с. Караново на 17-ти ноември 2009 година от археолога Веселин Игнатов.
снимка: Daylife
Сребърни накити от различни етнически области на България представя изложба в Балчик. Изложбата е в рамките на тържествата, посветени на 130-та годишнина от рождението на писателя Йордан Йовков. Посветена е на Петър Славински, един от носителите на наградата “Йовков”.

Славински е познат в българската литература като писател, романист, драматург и сценарист и макар че е завършил право, неговата голяма страст си остава литературата, разказа етнографът Лена Кирилова. Част от изложбата представя литературни произведения на Петър Славински. Подредена е в Балчик, защото през 1958 година творецът се установява в морския град и както самият Славински пише, в този несравнимо красив, бял град той намира творческо гнездо и уютен пристан. Това всъщност е и най-плодотворният период от неговото творчество, където вдъхновен от морето, приордата и птиците на Добруджа, Петър Славински създава едни от най-хубавите си творби. През 1981 година творецът подарява на Историческия музей в Добрич прекрасна колекция от накити, събирани в продължение на много години от цялата българска етническа територия. Известната българска актриса Роза Попова е събирала тези накити, заедно с нейния съпруг Стоян Попов, познат в нашата литература с псевдонима Чичо Стоян, автор на едни от най-обичаните произведения за деца. По време на Втората световна война Петър Славински получава тази колекция и като един родолюбив българин я дарява на добричкия музей. Колекцията е една от най-ценните във фонда на отдел “Етнография”, каза Лена Кирилова. Включва 63 накита, характрени за периода 17-19 век.

Особено интересен е един от накитите – диадема. Популярна е под името кръжило и се свързва с болярската средновековна диадема. Пафтите отвеждат към прабългарската традиция на украсяване на коланите Всички накити за глава, като косичници, подбрадници, както и тези за тяло, като гривни, гердани и други, се отличават с изключителна майсторска изработка, с много красива филигранна, геометрична или растителна украса. Тя е различна в отделните накити. Те са изработени от сребро, позлата, декорирани са със скъпоценни камъни. Всеки един от накитите е уникат и е свидетелство за високия естетически критерий и майсторството на тогавашните български златари, подчерта Лена Кирилова. За пореден път тези накити докосват публиката до красотата на българската традиция, вплела в себе си хилядолетни наслоения. В нея присъстват вярванията на славяни и прабългари, в продължение и на българското Средновековие. Това е една изложба за всеки, който има очи и сърце за българския дух, за българското можене и майсторство, добави етнографът Лена Кирилова.

ADSpot

Лимон
27% от спечелилите от лотарията жени крият билета си в сутиена.