Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Спират работа по археологическият обект Заеч до пролетта

25 Ноември 2009 | Туризъм

Археологически разкопки
Археологическият обект "Заеч" ще бъде консервиран и зазимен до края на ноември, за да продължат разкопките през следващата година. Това съобщи Сара Татарова, ръководител на екипа, занимаващ се с проучванията и археолог в Историческия музей в Белоградчик.

Проучването на късноантичното укрепление "Заеч" продължава трети сезон. Разкрита е стопанска сграда и археолозите достигнаха дъното на културния пласт. Открити са битови материали и много керамика, което говори, че това са битови помещения, разположени около укрепителния зид. Оформеният полукръг в най-високата част на обекта предполага, че е имало кула.

"В Заеч са намерени оброчна плочка на тракийския Херос и римски находки, разпространени през ІІ-ІІІ век, които в Северозападна България са много малко", поясни Татарова.

Тракийският меч е от І-ІІ век преди новата ера, разположен е на два километра от село Крачимир над пещерата „Крачимирско врело”. Укреплението „Заеч” е служело за защита, находките показват, че то е било обитавано в края на ІV и началото на V век, след което е опожарено. Като археологически паметник археологическият обект е регистриран през 1965г

ADSpot

Лимон
Силуета на логото на Националната баскетболна асоциация (NBA) е на игралия през 60те години баслетболист Джери Уест.