Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Созопол ще празнува Международния ден за опазване на паметниците на културата

13 Април 2011 | Култура

Созопол
За първа година в гр. Созопол ще отпразнуват 18 Април - Международния ден за опазване на паметниците на културата, съобщиха от пресцентъра на Областна управа. Идеята за честване на празника е на Военен клуб – Созопол, а събитието ще се проведе под патронажа на областния управител Константин Гребенаров.
В района на Созопол има множество паметници на културата с национално значение, а самият град е обявен за архитектурен и археологически резерват. В тази връзка организаторите са подготвили образователна програма насочена към гражданите на Созопол и предимно към младото поколение.

Отбелязването на Международния ден за опазване на паметниците на културата ще започне с презентация относно културно-историческото наследство на града, която ще представи доц. Кръстина Панайотова от Националния институт по археология на БАН. След презентацията ученици от пети, шести и седми клас на ОУ „Кирил и Методий” – Созопол ще покажат своите знания, като вземат участие в различни образователни игри, викторини, състезания.

Целта на събитието, което ще протече под наслов „Созопол – древен архитектурен и археологически резерват – наше наследство и гордост” е именно да бъде запознато младото поколение с разнообразното културно наследство на Созопол, както и с усилията, които са необходими за неговото опазване и защита.
Организаторите са убедени, че опазването на паметниците на културата и историческите места не е ангажимент само на държавата и общините, а преди всичко морално задължение и пряк интерес на цялата местна общност. Те вярват, че ако човек от най-ранна детска възраст осъзнае колко са уязвими и застрашени тези места, каква важна роля имат поради културно-познавателното и възпитателното значение върху бъдещите поколения и заради стопанско-икономическия си потенциал, то и без специални закони той ще се стреми да ги съхранява и опазва.

ADSpot

Лимон
В Южна Каролина и сега всеки, който е собственик на "неодушевено транспортно средство", трябва да спре 30 метра преди кръстовище и да стреля във въздуха.