Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Силен спад на туристическите услуги отчитат от Златни пясъци и Слънчев ден

02 Ноември 2009 | Туризъм

Златни пясъци
Един от най-извесните български морки курорти
снимка: corbis.com
Силен спад на туристите в морските ни курорти през тази година отчитат от Златни пясъци и Слънчев ден. От публикуваните отчети на двете дружества за деветмесечието става ясно, че в Златни пясъци спадът на туристическите услуги през изминалото лято е бил с над 40 % в сравнение с миналогодишния сезон.

В резултат печалбата на Златни пясъци АД пада до 818 хил. лв. в сравнение с 13.8 млн. лв. година по-рано. Приходите от продажби на дружеството са намалели почти три пъти до 12.15 млн. лв., а разходите за дейността падат с 40 на сто до 11.7 млн. лв.

Курортният комплекс Слънчев ден АД успява да излезе на печалба от 103 хил. лв. за деветмесечието, докато същия период на миналата година има загуба от 905 хил. лв. Продажбите на дружеството са паднали с почти една четвърт до 8.02 млн. лв.

От доклада за дейността става ясно, че като цяло има ръст на българските и румънските туристи, но те не могат да компенсират спада на немските и руските. В сравнение с миналогодишния сезон общият брой туристи е спаднал с 19 на сто, като от руския и скандинавския пазар понижението е с 44 %, а от германския – с 38 %.

С 38 % са се повишили туристите от България, а от Румъния – с 30 на сто. За разлика от миналата година, когато Слънчев ден е посрещнал 148 туристи от Франция, през тази година оттам не е дошъл нито един.

Общият спад в броя на нощувките е с 29 %.


ADSpot

Лимон
В света съществуват 6 застрахователни компании, които застраховат главно портфейли.