Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Ще се проведе тържествената вечер в чест на Гео Милев

28 Януари 2010 | Култура

Българският поет и публицист Георги Мильов Касабов, известен като Гео Миле
Актьорите Меглена Караламбова и Стоян Алексиев ще рецитират стихове на Гео Милев на тържествената вечер за 115-годишнината от рождението на поета - от 18.00 ч. в зала 7 на НДК. Андрей Аврамов е режисьор на рецитала.

Честването е под патронажа на президента Георги Първанов, съобщиха организаторите от Международната фондация "Гео Милев", Съюза на българските писатели, НДК и издателство "Захарий Стоянов".

За Гео Милев - гениален творец и обновител на националната култура, ще говори проф. Андрей Пантев.С авторски рецитал на поемата "77 стъпала" ще участва и поетът Рашко Стойков, носител на националната награда "Гео Милев".

Ще бъдат представени изданието "Гео Милев. Съчинения в пет тома" и книгата "Главата ми - кървав фенер. . ." от Анастасия Цандер, публикувани от издателство "Захарий Стоянов", както и новата поредица с фототипни издания - библиотека "Везни". Първите две заглавия от поредицата са стихосбирките на Гео Милев "Жестокият пръстени" и "Иконите спят".

"Жестокият пръстен" излиза през 1920 г. и Людмил Стоянов нарича книгата "блестяща, възхитителна и парадоксална игра на въображението". За реакциите разказва и Иван Гранитски в предговора "Човекът е субстанция на отвъдни същности".

В стихосбирката "Иконите спят" - пет вариации на народни песни, публикувана през 1922 г. от издателството на Т. Ф. Чипев, са стихотворенията "Змей", "Стон", "Кръст", "Гроб" и "Край".

ADSpot

Лимон
Хавайската азбука има само 12 букви.