Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Ще бъде създадена конна база на крепостта Кракра край Перник

24 Ноември 2009 | Туризъм

Кон пие вода
редвижда се създаване на конна база на средновековната историческа крепост “Кракра” в Перник. Това съобщи директорът на Култулрно-информационния център в града Кирил Манов.

Възможността за туристическа обиколка на кон на територията от 45 декара на древната местност ще допринесе за по-голямата атрактивност на крепостта. До Нова година трябва да бъде готов проектът за възстановяването на трите изключително интересни като архитектура църкви, разположени на територията на крепостния град. Бижуто в храмовия комплекс е малката трихонкална или кръстокуполна църква, намираща се в непосредствена близост до двореца на болярина Кракра Пернишки.

Не по-малък интерес буди и привратната или проходна църква, която е била построена срещу изгрева на слънцето, точно срещу централния вход към крепостта. Според специалисти, такъв тип храмово строителство е рядко срещано и подобни църкви имало само на три места в целия християнски свят. Църквата в града на Кракра е била двуетажна като разположението й никак не е случайно. Епископската базилика от шести век впечатлява с размерите си. Тя била разположена на площ от 170 кв. м и е по-голяма от сегашния градски храм “Св. Иван Рилски”. След като бъде възстановена базиликата ще се използва целогодишно за различни културни прояви като изложби или концерти. Министър Божидар Димитров е поел ангажимент да осигури три милиона лева за възстановяването на трите уникални храма. Много често през лятото историкът идвал сам на средновековната пернишка крепост, за да релаксира след напрегнатото ежедневие и да се зареди с благотворна енергия.

Ако бъде одобрен друг проект, с който общинската управа кандидатства пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще бъдат издигнати двете бойни кули от източната и югозападната страна на крепостта, каза Кирил Манов. Предвижда се възставновяване на оръжейни работилници, изграждане на алейни подходи и осветяването им, направа на паркинг, информационен център, кафене и други.

ADSpot

Лимон
За да изразят скръбта към умрелите си котки, древните египтяни си бръснели веждите.