Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Село Орехово ще организира кукерски фестивал

21 Януари 2011 | Събития

Едни от най-малките кукери на традиционния фестивал Песпонеделник в село Широка Лъка
снимка: www.nextbgtrip.com
За пръв път чепеларското село Орехово ще организира кукерски фестивал, каза кметът на селото Павлина Петкова. Тя обясни, че за първа година в селото ще се проведе подобен фестивал, като всички се надяват да има много групи, които да се включат в мероприятието. Кметицата добави, че през тази година празниците в Орехово ще са по-различни и с нов облик. Първият, който ще се проведе ще е кукерският на 26 и 27 февруари, а следващият се провежда всяка последна събота на месец юли, който преминава под мотото “Ден на родното село”, а той ще протече под друго “Дъхът на Родопа, време за единение”, в който отново ще има международно участие, поясни тя.

Сега за първи път ще се състои конкурс на кукерските групи, като селото има своя кукерска група и тя сама по себе си е уникална, защото се развива във време, различно от останалите.

Петкова обясни, че кукерските костюми на Орехово са много по- различни, от останалите в страната, а обичаят който кукерите изпълняват не може да се види никъде другаде в страната.

Кметицата допълни още,че селото разполага с туристически къщи за гости с около 100 легла, и има готовност,ако те не достигнат да настанят гостите си в хотели в Чепеларе. Петкова допълни,че целта на този вид мероприятия е да развият туристическият потенциал на селото и то да стане по-посещавано.

ADSpot

Лимон
Слюнката на човек може да достигне скорост до 170км/ч.