Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Създават единна система за туристическа информация

06 Февруари 2015 | Туризъм

Официално лого на България
Приехме наредбата за организация на единната система за туристическа информация „ЕСТИ", похвали се министърът на туризма Николина Ангелкова след заседанието на Министерския съвет.

По думите й, действащата до момента наредба на база стария закон е отменена. Това е първата стъпка за изграждане на единната система за туристическа информация, като подаване на електронна информация и информация по защитени канали и ще свързва всички териториални звена на местната власт, всички участници, които работят и заинтересовани лица в туристическия сектор - МВР и НАП, разясни Ангелкова. За да се случи това, ведомството й готви законови изменения в Закона за туризма, които ще бъдат внесени в Народното събрание до месец март.

В момента от единната система за туристическа информация на практика съществува само националният туристически регистър, а не и другите два компонента, свързани със статистическите данни, които се събират съобразно с изискванията на Евростат и Световната организация по туризъм.

Това до момента не се прави и тази статистика не се подава от кметовете, независимо, че са имали задължения и в предходната отменена вече наредба, възмутена е министърката. По думите й, това се е случвало поради простата причина, че няма предвидени санкции в закона за неизпълнение на това задължение. Това ще се промени с промените в Закона за туризма, които ние готвим в момента, зарече се Ангелкова.

Третият компонент в системата „ЕСТИ" ще е туристическа информация - а именно видът и броят на туристическите атракции, които съществуват на територията на всяка една община, тяхната собственост, наличната инфраструктура и социализацията им. Всички тези данни е необходимо да бъдат подавани и да съществуват в този регистър за туристическа информация, който е част от платформата „ЕСТИ" и ще започне да функционира от 2016 година.

Изчислили на този етап приблизителният бюджет да бъде около 1,2 милиона лева, пресметна шефката на туристическото министерство.

ADSpot

Лимон
В Джорджия е забранено жирафи да се връзват на улични фенери.