Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Самолет МИГ 15 символизира авиационна история на Добрич

11 Декември 2009 | Култура

Централният площат в град Добрич
Добрич вече има символ на своята авиационна история – самолет МИГ 15. Постаментът е монтиран в жилищния квартал “Добротица”, при изхода на Добрич в посока към курорта „Албена”, вдясно по ул. “Батовска”.

Символизира вече бившата Авиобаза в града, с която са свързани съдбите на много хора. Самолетът е предоставен безвъзмездно на общината. Машината не е в летателна годност, разкомплектована е и представлява само корпус. 26-та Авиобаза е наследник на пети авиационен бомбардировъчен полк, който е базиран на летище “Враждебна” и взема активно участие в първата фаза на Отечествената война.

Изпълнява 365 бойни полета като хвърля 180 бомби. След 26 декември 1944 г. полкът е пребазиран на летище “Граф Игнатиево”. С писмо на началника на Генералния щаб на базата на бившия пети авиационен бомбардировъчен полк от 1 април 1951 г. е сформиран 26-ти отделен разузнавателен авиационен полк с командир генерал Йордан Йорданов Стефанов. От май до края на септември 1951 г. поделението е базирано на летище “Крумово”, а до 1955 г. разузнавателният полк е дислоциран на летище “Горна Оряховица”. На 23 септември същата година е пребазиран на летище “Толбухин” (сегашният град Добрич) с целия си състав, но без авиационна техника.

Със заповед на министъра на отбраната на Република България на 01 септември 1994 г. е сформирана 26-та авиационна база на основата на 26-ти разузнавателен авиополк и дислоцираните на летище Добрич тилов и свързочен батальон и радиолокационен пост.

Според „План 2004" за реформата в Българската армия 26-та Авиобазата прекратява активното си съществуване през 2001-2002 г. Кметът на Добрич Детелина Николова благодари на управителите на две общински дружества, на началниците на Областна дирекция на МВР в града и сектор “Пътна полиция” за перфектната организация и безпрепятственото придвижване на самолета като извънгабаритен товар от бившия военно-ремонтен завод “Хан Аспарух” до постамента на улица “Батовска”.

ADSpot

Лимон
През 1752-ра година англичанина Джеймс Ейскъф изобретява слънчевите очила.