Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


С богата програма Бургас отбелязва празника си

26 Ноември 2010 | Събития

Морски кей на залез слънце
За четвърта поредна година празникът на Бургас – Никулден ще върне любими на много българи певци и актьори в родното им място. Пристигането им в морския град е продължение на инициативата на кмета Димитър Николов „Завръщане в Бургас”, насочена към успелите в страната и по света бургазлии.

Това съобщават от пресцентъра на община Бургас. Тази година тя е с акцент „Младите” и цели включването на млади бургаски таланти в тържествата за Никулден и запалване светлините на коледната украса в Бургас. В концертната програма, посветена на Празника на града – 6 декември, ще вземат участие младите изпълнители Владо Димов, Димитър Атанасов, Стефан Илчев, Георги Дюлгеров, Тодор Георгиев, Амур, група „Силует” и „5-те Сезона”. През втората част на празничния Никулденски концерт, която е под надслов „Пребройте най-добрите си приятели...”, под прожекторите, за да поздрави бургазлии за светлия празник ще излезе любимия на поколения българи глас Орлин Горанов. Тържественото събитие ще бъде „дирижирано” от популярния бургазлия и „господар на ефира” Димитър Рачков. В програмата са включени още редица изявени бургаски изпълнители като дует „Бургас” и група „Горещ пясък”. Аранжиментът и съпроводът на песните ще бъде дело на празничния оркестър „Levon Manukyan Collegium Musicum”. Началото, на превърналия се в традиционен от три години насам, концерт на открито ще бъде поставено от 18.30 часа на 6 декември /понеделник/ на площад „Тройката”.
Тържествата по повод Никулден на 6 декември ще започнат още от 8.30 часа в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий” със Света литургия в чест на покровителя на Бургас Св. Николай Чудотворец, отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Иоаникий и бургаското духовенство. Малко по-късно в 9.00 часа в залата на Общината ще се проведе празничното заседание на Общински Съвет – Бургас, а от 10.00 часа на площад „Атанас Сиреков” е ритуалът по издигане флаговете на Република България и Община Бургас. От 10.30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска” № 69 ще се проведе Освещаване на Никулденската обредна трапеза.

Веднага след това от 11.00 часа ще започне и литийното шествие, което тази година ще премине по нов маршрут, започващ от храм „Св. Св. Кирил и Методий” – ул. „Славянска” – ул. „Лермонтов” – ул. „Богориди” – „Гъбката” – паметника на Моряка до Мостика в Приморски парк, където по традиция с хвърляне на венци и цветя в морето ще бъде почетена паметта на загиналите моряци и рибари. В 11.30 ч. кметът Димитър Николов и студентите от БСУ ще изхвърлят от Мостика в морето делвата от тесто със събраните послания от инициативата „Изхвърли лошото, остави доброто”. Идеята на младежката кампания е хората да станат по-добри, изхвърляйки лошото в морето и пречистени да посрещнат светлите коледни и новогодишни празници. Така студентската проява ще положи началото на нова местна традиция в честването на празника на светеца-покровител на морския град Св. Николай Чудотворец. За 12.00 часа в изложбената зала на Дружеството на художниците на ул. „Александровска” 22 е предвидено връчването на наградата „Художник на годината” и обявяване на новия „Бург на годината”.
Празникът на града ще бъде отбелязан още с концерти и тържества в отдалечените квартали и съставни селища на територията на община Бургас.
За втора поредна година за гражданите ще бъде обособен пункт за раздаване на рибена чорба, приготвена по стара рецепта на рибарите от Ченгене скеле.
Новост в отбелязването на Деня на Бургас – Никулден ще бъде разкриването на втори пункт за печена риба и вино. Двата пункта ще бъдат разположени на две от най-емблематичните места в Бургас – до Грамофона /на ул. „Богориди”/ и до Часовника /градинката до х-л „България”/.

Ден по-рано общинската услуга Домашен социален патронаж ще раздаде рибена чорба на своите потребители, както и на възрастните хора и хората в неравностойно положение от социалните домове в града.


ADSpot

Лимон
Събрано всички насекоми по света тежат повече отколкото всичките хора.