Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Режанското съкровище стои скрито вече 40 години

03 Ноември 2009 | Туризъм

Колекция от антични монети
Най-голямото златно съкровище у нас стои под ключ от 40 години. Десетилетия държавата се дебне с откривателите, за да събере монетите от хазната на Александър Македонски. Спасената част от 80-килограмовото имане пък стои скрита в сейфове, защото няма нужната техника, за да бъде показана.

Баща и дъщеря открили несметното богатство през 1968 година край брезнишкото село Режанци. Двамата орали нива през нощта, когато тракторът разбил голям глинен съд, в който се събирало зърното. Питосът, който е с размери на голяма делва, се пръснал и от него се разпилели монети от чисто злато и сребро. Имането било предадено с милиция на музея в Перник. Откривателите обаче, както и овчари в района, скътали част от съкровището. Пендари от него са открити по-късно във Враца и в други градове на страната. Предполага се, че семейството е дарявало деца и внуци с пендари за сватбите им, а част от монетите са били претопени. Някои от тях са засечени от органите на реда и са предадени в Археологическия музей в София.

Монетите са от края на IV век преди Христа. На тях има ликове на Филип Македонски, Александър Македонски и на пеонския владетел Патрай. Според една от версиите на археолозите със съкровището е трябвало да бъде платено на войниците от армията на Александър, но тя била разбита в района от тракийските племена.

По ирония на съдбата обаче най-голямото имане стои заключено и никога не е показвано. Според шефа на пернишкия музей Симеон Мильов са необходими само 8000 лева за нумизматична витрина с двойна защита, за да видят хората Режанското съкровище.

ADSpot

Лимон
Книгата на Гинес е най-крадената книга от английските библиотеки.