Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Ямбол събира пари за възстановяване на часовникова кула

11 Ноември 2009 | Туризъм

Сградата на Историческия музей в Ямбол
Само на едно място в Ямбол има градски часовник. Часовникът е монтиран на сградата на библиотеката в центъра на града.

В момента от Регионалния музей в Ямбол организират благотворителна кампания за набиране на средства за възстановяване на часовникова кула, съборена преди 107 години. Предполага се че на кулата е изградена между 17-18 столетие, когато се забелязва бум на занаятчийското производство в града за регламентиране на работния ден, каза Христина Дженкова, уредник в Регионалния музей в Ямбол. По думите на Дженкова, музеят не разполага с подробни сведения за това как е изглеждала кулата.

През 1902 година заради недоглеждане на тогавашната управа часовниковата кула е била разрушена и ямболци се лишават от голяма забележителност за града, поясни Дженкова.

Часовниковата кула се е намирала в празното пространство между Безистен и Регионалната библиотека „Г. Ст. Раковски”. Действително, ако се върнем назад, ще усетим огромната роля на този часовник за града, не само, че отмервал работния ден, но той е бил място около, което са се събирали ямболци и са си разменяли новини, поясни Дженкова. Според нея часовниковата кула трябва да бъде и издигната на същото място, където се е издигала преди години.

„Часовниковата кула ще предаде колорит на Ямбол и ще бъде мястото, където й ние като старите ямболци ще отмерваме времето – онова, което е зад нас и което ни очаква”, допълни Дженкова.

ADSpot

Лимон
На всяка "нормална" страница в интернет се падат по пет с порно съдържание.