Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Проект за опазване на археологическото наследство за 1500000 евро подписаха във Видин

22 Ноември 2009 | Туризъм

Крепостта Баба Вида
Крепостта Баба Вида или Бабини Видини кули е разположена река Дунав при град Видин. Тя е най-запазената българска крепост.
Трансграничен проект на стойност 1 500 000 евро е подписан между община Димово и Поноареле, Румъния, каза Оля Миланова, местен археолог.

По проекта се работи повече от три месеца. Оля Миланова уточни, че той ще представлява възстановка в реални размери на части от античния град Рациария, намиращ се в близост до Видин. Тя каза още, че името на проекта е „Колония Улпия Траяна Рациария – столица на крайбрежна Дакия”.

По думите й, повече от 18 години не са подавани работни програми за подновяване на археологическите проучвания в региона. От 295 археологически обекти в България на Видинска община принадлежат само четири. Римският град Рациария е бил разположен в района на днешното село Арчар, близо до Видин. Рациария възниква в началото на I в. от н.е. като военен център на мястото на по-старо мизийско население. Името си получава вероятно от император Веспасиан (69 - 79 г.), който полага големи грижи по укрепването на долнодунавския лимес и по организирането на дунавската флотилия, на която Рациария е една от главните станции. В чест на победата си над даките, император Траян (98 – 117 г.) издига мизийска Рациария в колония Улпия Траяна Рациария. Градът се развива като голям занаятчийски център, като златарството заема почетно място. Археолозите са открили над 50 различни по вид и характер златни и сребърни накити.

Единствено при разкопките на Рациария е открито златно находище в жилище - такова нещо няма дори при такива известни римски градове като Херкулан и Помпей. Освен това в Рациария е било широко застъпено бронзолеярството, грънчарството, обработката на олово, стъкло и кост.

ADSpot

Лимон
Електрическият стол е изобретен от зъболекар.