Новини
Хотели и хижи boo.bg
Новини
Хотели и хижи


Проблем с визите заплашва зимния туристически сезон у нас

16 Ноември 2009 | Туризъм

Туристи на Боровец
Има опасност от провал на зимния туристически сезон у нас заради проблемите с издаването на българските визи за руските туристи. Това каза на пресконференция Донка Соколова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции.

По думите на Соколова туристическият бранш у нас е силно притеснен заради продължаващия проблем от миналата година в издаването на визи за руските туристи от изнесения визов център, с което услугата се оскъпява с 12 евро. Соколова обясни, че основните туристи у нас са от Русия и Великобритания и ако проблемът не се реши, България може да загуби руския пазар. „Ние се срещнахме с представители на Министерството на външните работи (МВнР) и се надяваме, че нашите туроператорски фирми ще минават директно за визи през консулската ни служба. Преди един час научих обаче, че пет чартърни вериги от Русия са анулирали полетите си за България за Коледа и Нова година”, каза тя.

Има очаквания, че спадът от Русия, може да бъде компенсиран с туристи от Великобритания.
Нетните приходи от българския туризъм за миналата година са били 1,450 млрд. евро. Над 75 % са приходите са от морски, 10 % от зимен, а останалата част от 15 % се дели на културно-исторически и екотуризъм. Туризмът е определен като индустрията, която ще отбележи минимум 5 % ръст за 2009 г. В Европейския съюз (ЕС) има много туристически дестинации и затова препоръката на Европейската комисия (ЕК) към всички е, че ще спечелят тези, които запазят идентичността си, фолклора си, традициите си, културата си, обясни Соколова.

Летният сезон е бил изключително тежък, понеже кризата бе навлязла в Централна Европа. Миналата година на Лондонската борса никой не влезе на нашия щанд и всичко се решаваше в последната минута. Официалният спад, който очаквахме, е около 10 %. Спадът бе компенсиран от бързата реакция на нашите хотели, на ценовите нива, за сроковете за резервация.
Очакваните приходи от туризъм за 2009 г. ще са на равнището на миналата година, въпреки че ще има спад от 10 %. Приходите се очакват да бъдат малко повече, тъй като има 50 % ръст на оставащите българи в страната, каза Соколова.

Държавата трябва да осъзнае нуждата от реклама на нашата страна като туристическа дестинация. „Без помощ от държавата и без мобилизация на всички сили в частта за реклама, няма да успеем. Страната ни е много непозната в Европа, а да не говорим за другата част от света. Българките фирми дават над 4 млн. евро за общи реклама на България като туристическа дестинация”, обясни Соколова.


ADSpot

Лимон
В щата Луизиана е забранено да се хапят хора. В случая използването на изкуствена челюст се смята за по-сериозно престъпление.